WHITE HACKER

CS-centric software at Flemish companies

The project is supported by :

As part of this project BeCode wants to develop a number of specific modules for ICT employees of companies who want to study the AI aspects of their job. A number of components of the existing curriculum for jobseekers will be reworked and a format will be sought that safeguards the active pedagogy and allow participants to apply their new insights straight to their own business cases. The project is supported by the European Social Fund.

hacker

White Hacker: CS-centric software bij Vlaamse bedrijven

Project samenvatting

In het kader van dit project wil BeCode een aantal specifieke modules ontwikkelen voor ICT-medewerkers van bedrijven die zich willen verdiepen in de AI-aspecten van hun job. Daarin zullen zowel een aantal componenten van het curriculum voor werkzoekenden herwerkt worden én zal een format gezocht worden dat de actieve pedagogie bewaakt vanuit toepassingen op de eigen bedrijfscases.

Doelgroep van de BeCode opleiding

De opleiding is gericht op alle ondernemingen die met CS geconfronteerd worden - en dat is vandaag de overgrote meerderheid van de Vlaamse bedrijven aangezien heel wat kritische infrastructuur tegenwoordig in netwerken en zelfs de Cloud draait.

Wanneer deze bedrijven een CS-strategie ontwikkelen, zien we in de praktijk de nood ontstaan om de software ontwikkelaars en ICT-medewerkers in het algemeen snel de nodige CS inzichten bij te brengen én hen toe te laten deze op een efficiënte en effectieve manier toe te passen - hetzij om bestaande software toepassingen beter te beveiligen en eventueel zelfs aanvallen te detecteren en af te weren, hetzij om nieuwe software toepassingen op een CS-centric wijze te ontwikkelen.

Inhoud van de BeCode opleiding

De opleiding is gericht op de ontwikkeling van expert competenties voor ICT-medewerkers (vnl. programmeurs) die zich willen verdiepen in de beveiliging van software toepassingen.

De cybersecurity-specialist heeft een grondige kennis van het hacken en verdedigen van een systeem. Ze moeten een sterke kennisbasis verwerven van kennis over de theorie van cybersecurity (protocollen, beveiligingsprocedures, etc.) en de interne werking van moderne besturingssystemen (Linux, BSD's). Hij/zij moet in staat zijn om de risico's van een setup te monitoren, te evalueren, te adviseren en te voorkomen.

cybersecurity

Daarbij komen de volgende aspecten aan bod :

 • Uitdagingen om een systeem aan te vallen en te verdedigen (white hat hacker aanpak)

 • Kennis van UNIX en hoe computers werken

 • Evaluatieopstellingen

 • Theoretische cybersecurity concepten & gerelateerde technologieën (incl. peer coaching)

 • Use cases door & met velddeskundigen

 • DevSecOps houding & principes: scripting, programmeren, beheren van een systeem, etc ....

Bij elke concrete toepassing, komen ook steeds de volgende aspecten aan bod :

 • Technische analyse

 • Ontwerp

 • Programmeren

 • Testen en validatie

 • Technische ondersteuning

 • Technische controle

Project fases

Het project zal in verschillende fases verlopen :

 1. 1

  Markvalidatie & co-creatie (december 2019 - oktober 2020)

 2. 2

  Ontwikkeling opleiding (maart 2020 - november 2020)

 3. 3

  Pilootopleiding (december 2020 - mei 2021)

Indien u verdere informatie wenst over deze opleiding, aarzel dan niet contact op te nemen met Karen Boers

karen@becode.org